24 december 2020

Lokale bedrijven Seabubbles en Viren willen, samen met de Duurzaamheidsfabriek, de maritieme maakindustrie laten zien hoe je complexe engineerings- en realisatieprocessen van maakprojecten kunt vereenvoudigen met Virtual Engineering en Digital Twins. Dit doen zij in twee demonstratieprojecten rond deze digitale technologieën, die tegelijk een mooi voorbeeld zijn van intensieve regionale samenwerking op het gebied van innovatie.

Om concurrerend te blijven zien bedrijven in de maritieme (maak)industrie, scheepsbouwers en producenten van scheepsonderdelen, zich genoodzaakt om hun doorlooptijden te verkorten en foutmarges te minimaliseren. Daarbij kijken ze meestal primair naar mogelijkheden voor digitalisering en robotisering van het productieproces. Het levert echter meer op om te kijken naar het totale systeem: van het ontwerpproces, inclusief het onderzoek en de ontwikkeling, tot en met de verschillende facetten van de realisatie: personeel, materiaal, materieel, proces, planning en logistiek. Om zo’n totaalplaatje te krijgen, kun je tegenwoordig gebruikmaken van intelligente tools die als het ware een digitale simulatie maken van het ontwerp en het productieproces. In die virtuele omgeving kun je ‘experimenteren’ met aanpassingen, zodat duidelijk wordt welke impact wijzigingen hebben op je totale productieproces.

In het demonstratieproject zetten Seabubbles, Viren en de Duurzaamheidsfabriek technologieën als simulation based virtual engineering en 3D modellering in voor het digitaal ontwerpen van multifunctionele aanlegplaatsen voor watertaxi’s. Ze willen hiermee voor zichzelf en voor andere bedrijven in de regio inzichtelijk maken wat de meerwaarde is van dit soort technologieën en wat ervoor nodig is om ze effectief in te kunnen zetten. In de samenwerking brengt Viren de kennis in op het gebied van simulation based engineering. Seabubbels is een internationale watertaxi-leverancier die verschillende type docks met meerdere innovatieve diensten waaronder het leveren van waterstof samen met andere partners wil ontwikkelen voor haar (inter)nationale klanten. Seabubbels is samen met de Deal en de Economic Development Board werkt aan een watertaxi-netwerk in de Drechtsteden, waarbij ook de productie van de aanlegplaatsen plaatsvindt in de Drechtsteden. De Duurzaamheidsfabriek, de regionale innovatie hotspot, faciliteert het project, zorgt voor een koppeling met het regionale beroepsonderwijs (ROC DaVinci College en HBO Drechtsteden) en maakt de resultaten toegankelijk voor de andere bedrijven in de regio.

Het project is een mooi voorbeeld van de samenwerking binnen het innovatie-ecosysteem in de Drechtsteden. Deal en de Duurzaamheidsfabriek faciliteren de projectpartners, maar zorgen ook voor verdere verbinding van de innovatieve ontwikkelingen uit het project in het netwerk van partners en bedrijven, onder meer via de innovatietafel van Werkgevers Drechtsteden. De financiering van het project komt deels uit het Zuid-Hollandse fieldlab-programma SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland), wat getrokken wordt door Innovation Quarter en ondernemers hulp biedt bij vraagstukken over digitalisering.

Menno Bijnagte, manager Acquisition bij Deal is positief over de meerwaarde van dit project voor de regio: ‘Het is mooi dat deze bedrijven via een concreet project de waarde van dit type digitalisering in de maakindustrie gaan aantonen en bereid zijn hun ervaringen te delen. Daarnaast biedt dit project ook kansen voor een regionaal exportproduct omdat de productie van de aanlegplaatsen van watertaxi’s in de regio wordt opgezet’.

Daan Wortel, directeur Duurzaamheidsfabriek: Veel bedrijven vliegen innovatie aan als een project, maar het is een proces. Waar je gaat innoveren, loop je altijd weer tegen nieuwe uitdagingen aan en kun je voortbouwen op nieuwe inzichten. Met simulation based virtual engineering en 3D modelling (digital twin) kun je de impact van je engineering-keuzes veel beter voorspellen, je proces optimaliseren zonder je proces te verstoren en uiteindelijk dus sneller en beter produceren en gerichter investeren. Het is absoluut de moeite waard voor bedrijven om bij ons te komen kijken wat de mogelijkheden zijn met deze nieuwe technologieën.

Regionale Innovatie agenda
Dit project valt geheel in lijn met de innovatie-agenda van de Drechtsteden. Onlangs zijn maar liefst vijf business developers gestart om onze regio te helpen innoveren en projecten te initiëren. Zij gaan de komende drie jaar projecten opstarten in de Zorgtechnologie, Duurzaam Varen, Deltatechnologie, Smart Manufacturing en Digitalisering.

Ook een innovatie vraagstuk op het gebied van deze onderwerpen? Neem contact op met Deal of de Duurzaamheidsfabriek.